Niciun comentariu

Rasul si Sanatatea

rasul si sanatatea

Am constatat deja cu totii cat de contagios este rasul! Mult mai contagios decat orice raceala. De cate ori nu ti s-a intamplat si tie sa te simti obosit, rau sau faca chef si sa te intalnesti cu un prieten care rade cu atata pofta ca te cuprinde si pe tine rasul in hohote? S-a demonstrat deja stiintific ca rasul este un foarte bun antidot pentru stres in timp ce apropie oamenii si creste nivelul de intimitate dintre acestia. Pe langa starea de bunadispozitie pe care ti-o ofera, rasul are si multe beneficii medicale pentru organism, precum diminuarea durerii, intarirea sistemului imunitar. In plus, e gratuit, se elibereaza fara reteta medicala si se recomanda administrarea cat mai des si in doze cat mai mari.

Unii cercetatorii compara efectele rasului cu cele ale unui drog cu reactii puternice, spunand chiar ca este mai contagios decat orice virus, insa cu beneficii pozitive pentru organism, bineinteles.

De ce este rasul cel mai bun „tratament naturist”?

Conform studiilor stintifice s-a observat ca rasul ajuta organismul sa elibereze endorfine, sau, cum ii stim noi „hormonii fericirii”. Atunci cand radem impreuna cu prietenii si familia se elibereaza acesti hormoni la nivelul creierului, accentuandu-ne starea de bine. Endorfinele sunt eliberate la nivelul receptorilor denumiti opioizi, iar persoanele care au mai multi astfel de receptori la nivelul creierului resimt un efect mai puternic. In plus, prin intermediul rasului, ne facem prieteni mult mai usor, destinzand atmosfera si eliminand presiunea sociala. De aceea si este atat de contagios rasul, conferind un sentiment de siguranta si incurajand solidaritatea. Creierul fiecarei persoane dintr-un grup se comporta ca un transmitator al reactiilor declansate de eliberarea endorfinelor si duce la o reactie in lant precum jocul de domino. Mi s-a intamplat de multe ori sa ma trezesc avand zambetul pe buze, fara vreun motiv anume, doar pentru ca cineva radea.

Conectivitatea creierului este stimulata de ras, desi deslusirea proceselor mentale este mai dificila decat pare, fiecare episod de ras fiind starnit de alte imprejurari si motive. De asemenea, exista mai multe tipuri de ras: de bucurie, de gadilat, sau cel sarcastic, fiecare dintre acestea activand alte legaturi intre regiunile creierului. Chiar si atunci cand auzi pe altcineva ca rade, si incerci sa deslusesti motivul pentru care rade, activitatea ta cerebrala ajuta la intarirea conexiunilor dintre diferite regiuni ale creierului.

Precum si in cazul relatiilor de familie si cele sociale, rasul este la fel de important si in relatia amoroasa. Conform cercetatorilor, femeile rad de 2 ori mai mult ca barbatii, insa barbatii sunt adesea cei care starnesc episoadele de hohote. De aceeea, rasul este esential pentru o relatia amoroasa sanatoasa.

Rasul poate trata depresii, datorita eliberari serotoninei, avand exact acelasi efect precum antidepresivele, fara efectele secundare!  Nu s-a putut inca identifica durata efectului acesta, insa clar face mult bine in cazul depreziilor. Deci, daca simti ca te apropii de o depresie, get you gooffy face on and have a good laugh.  Nu in ultimul rand, rasul este benefic pentru sanatate inimii, avand efect antiinflamator. Prin ras ne protejam vasele de sange si muschii cardiaci de efectele nocive ale bolilor de inima.

Poate ca stiinta nu poate inca explica toate aceste conexiuni si legaturi, insa, cel mai important este ce simti tu atunci cand razi? Te simti mai bine? Mai plin de energie? Mai linistit? Doare mai putin? Nu ar strica o rutina zilnica de ras!

De aceea, o sa inchei abrut acest articol si merg sa urmaresc cateva show-uri de stand-up ca sa mai uit de durerea mea de picioare 😊

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

S-AR PUTEA SĂ-ȚI PLACĂ ȘI: